Saturday, January 29, 2011

Panadol???Salam ukhuwah kepada semua readers yang mmbaca entry kali ni.....mmang xde bnda nak kongsi sjak kblkangan ni...Tp, aq ada terbaca satu artikel yang kwan aq post dalam Facebook yang telah mnarik minat aq untuk berkongsi dengan readers semua... Seperti apa yang q tulis untuk tajuk d atas iaitu Panadol.... Kalau dulu kita selalu d beritahu oleh mak ayah kita....kalau sakit kepala ka demam ka, makan la Panadol tu satu dua biji.... kalau yg d kampung2 plak, kbnyakan ibu bapa suru minum bnyak air dan berehat brbanding mengambil Panadol....Smpai skrang aq x tahu sebab mereka x galakkan ambil Panadol...Sekarang bru q tau, rupanya ada side effects rupanya ubat than skit ni...hahaha.... jd untuk lebih faham akan side effect dr Panadol ni...baca la cebisan artikel yg q ambil d bwah.....


Bahayanya Panadol......

JANGAN AMBIL & PANADOL ACTIFAST / SOLUBLE LAGI (TERUTAMA MEREKA YANG ADA GASTRIK) 
UNTUK PENGETAHUAN, 
ikuti sebuah kenyataan benar dari seorang yang mengalaminya… 
“Suami saya bekerja sebagai Jurutera IT di sebuah hospital, di mana pihak hospital sedang menyiapkan pengkalan data untuk pesakitnya. Dia mengenali rapat doktor tersebut. Doktor memberitahu suami saya, apabila mengalami sakit kepala, mereka sendiri tidak sanggup mengambil Panadol atau Paracetamol. . Sebaliknya, mereka akan mencari ubatan herba Cina atau mencari altenatif lain. 
Ini kerana Panadol adalah bertoksik kepada tubuh kita. Ia merosakkan organ hati. Menurut doktor tersebut, Panadol akan tinggal di dalam tubuh selama sekurang-kurangnya 5 tahun. Menurutnya lagi, pernah berlaku seorang pramugari menelan terlalu banyak Panadol semasa kedatangan haid kerana tugasnya perlu berdiri sepanjang masa penerbangan. Dia kini baru berumur 30-an tetapi sudah perlu menjalani rawatan buah pinggang (dialisis) setiap bulan. 

Alternative Treatment ( Tips ) 
Seperti kata doktor tersebut, sakit kepala disebabkan ketidak-seimbangan elektron/ion di dalam sel otak. 
Sebagai rawatan alternatif, beliau mencadangkan membeli sebotol atau 2 botol minuman isotonik, campurkan dengan air minuman pada kadar 1:1 atau 1:2. Mudahnya, secawan isotonik dengan 2 cawan air minuman. 
Saya dan suami pernah mencuba kaedah ini dan mendapati ia berkesan. Kaedah lain ialah merendam kaki ke dalam besin yang mengandungi air suam. Ia akan memberi tekanan darah menurun dari kepala anda. 
Panadol adalah sejenis “painkiller”, semakin banyak anda mengambilnya, semakin lama semakin kurang kesannya kepada anda. Bererti anda perlukan dos yang lebih lagi apabila ia kurang berkesan. 

Kita semua akan jatuh sakit apabila usia kita semakin meningkat. Untuk wanita, mereka akan melalui pengalaman melahirkan zuriat. Bayangkan mereka akan diberi dos yang kuat apabila terpaksa melalui proses beranak melalui pembedahan. Jika anda terlalu banyak mengambil Panadol atau Paracetamol sepanjang hidup anda, seperti mereka yang ada migrain, ia akan memberi kesan sifar terhadap kesakitan yang anda alami dan anda memerlukan ubat yang lebih kuat lagi untuk mengurangkan rasa sakit. Adakah anda sanggup diberi dadah yang kuat seperti morfin? 
Hargailah kehidupan anda. Fikir sebelum mudah memasukkan ubat yang “biasa” ini ke dalam mulut anda.

Jadi amacam ada brann?? nak ambil panadol kalau skit kpala....Jd sama2 la  kita kurangkan pengambilan Panadol dalam kehidupan sakit kita....hehehe.....

No comments:

Post a Comment

Share Jangan Tak Share